Leiderschap

Mijn visie op leiderschap komt al enigszins naar voren denk ik als je de andere teksten op deze site leest. Ik heb geen ambitie om – naast de vele boeken die er al over zijn geschreven – een hele nieuwe lijn te pretenderen. Ik vind het belangrijk om het beste in mensen naar boven te halen en om dat af te stemmen op wat de samenwerking of organisatieontwikkeling op dat moment nodig heeft.

Ik stuur graag op de bedoeling en laat veel ruimte en vertrouwen op het hoe. In mijn beleving stimuleert dat betrokkenheid, eigenaarschap en daardoor ook het besef van eigen verantwoordelijkheid. Dat probeer ik te doen door een echte en vooral oprechte connectie aan te gaan. Hierdoor snappen we over en weer beter waarom en hoe in bepaalde situaties bepaald gedrag wordt vertoond.

Een bepaalde mate van connectie maakt de samenwerking beter en daardoor kan ook gemakkelijker over en weer feedback worden gegeven. De connectie zorgt voor een grotere ‘vrije ruimte’ volgens de theorie van Johari, waardoor je je bij het geven of ontvangen van feedback niet direct zorgen hoeft te maken over je relatie met die ander. Ik heb daar veel positieve ervaringen mee.

Leiderschap betekent soms ook keuzes maken en het voortouw nemen. Zeker in tijden van crisis of (grote) veranderingen. Het is belangrijk daar niet voor weg te lopen of eindeloos daarover te polderen. In sommige situaties dien je als management zelf keuzes te maken. Zolang je uit kunt leggen waarom (en die uitleg ook goed geeft) zal dat worden begrepen. Ook in dit soort situaties draagt een goede connectie met de groep bij aan begrip.